ÖZBEKİSTAN NAVOİ BÖLGESİ VALİSİ TURSUNOV VE ÖZBEKİSTAN YATIRIMLAR, SANAYİ VE TİCARET BAKAN YARDIMCISI AKRAM ALİEV ŞUTSO'YU ZİYARET ETTİ

Özbekistan Cumhuriyeti Navoi Bölgesi Valisi (İl Hâkimi) Normat Tursunov, Özbekistan Yatırımlar, Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Akram Aliev ve  beraberindeki heyet, ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, Meclis Başkanı Serhat Karadağ ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Meclis Üyelerini ziyaret etti.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanlık makamında gerçekleşen ziyaretin ardından ŞUTSO Göbeklitepe Toplantı Salonunda bir araya gelen heyet, Ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve Şanlıurfa’nın Özbekistan’a yönelik ihracatının arttırılması amacıyla bir toplantı düzenlendi. Toplantıya, Şanlıurfa OSB Başkan Vekili Nebi Bayram ile Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı Süleyman Hartavioğlu katıldı.

“BAŞKAN YETİM: 1 MİLYAR 623 MİLYON DOLAR İHRACAT, 1 MİLYAR 103 MİLYON DOLAR TUTARINDA İSE İTHALAT YAPMIŞ BULUNMAKTAYIZ.”

Toplantıda, Özbekistan’ın Ülkemiz ve İlimiz için büyük bir pazar olduğuna dikkat çeken Başkan Yetim, ” TÜİK’in 2023 yılı Dış Ticaret İstatistiklerine göre Özbekistan’a toplam 1 Milyar 623 milyon dolar ihracat, 1 Milyar 103 Milyon dolar tutarında ise ithalat yapmış bulunmaktayız. İlimiz Şanlıurfa ise Özbekistan'a yaklaşık olarak 2 buçuk milyon dolar civarında ihracat yapmakta olup ayrıca 13 Milyon dolar İthalat yapmışız. Bölgemizde Özbekistan'a ihracat yapan birçok firmamız olduğunu da belirtmek isterim.“ dedi.

Şanlıurfa'nın sanayi, ticaret, tarım ve turizm başta olmak üzere, birçok alanda geliştiğini, büyük bir potansiyele sahip olduğunu özellikle belirten Başkan Yetim, kent sanayisinde yaşanan ilerlemelerle ilgili olarak şunları dile getirdi: “Şanlıurfa sanayide ciddi anlamda gelişen bir ildir. Çok büyük bir Organize Sanayi Bölgemiz var. Burada 430 fabrikamız aktif olarak üretim yaparken, 156 fabrikamız da inşaat halinde. Özel olarak Gıda ve Besi alanında olmak üzere iki ayrı OSB’miz. Gıda OSB’miz Türkiye’nin bu alanda Türkiye’nin en büyük OSB’si konumundadır. Birçok fabrikamız sadece gıda alanında üretim yapıyor. Besi OSB’mizde de büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılıyor. Bunun için devlet ayrıca teşvik ve destekler sunuyor. İlimiz zaten 6. Teşvik Bölgeleri kapsamında yer alıyor. Bu da yatırım yapmak isteyen girişimcilere KDV muafiyetinden vergi indirimine, sigorta prim desteğine kadar birçok alanda destek verilmesi demektir.” dedi.

“BAŞKAN YETİM: PAMUK, ÜLKENİN EN ÖNEMLİ TARIMSAL ÜRÜNÜDÜR VE DÜNYA PAMUK ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ BİR ROL ALMAKTADIR”

Özbekistan’ın yer altı zenginlikleri, tarım ve turizm alanında da  en önemli kentlerinden olan Semerkand, Buhara ve Khiva gibi şehirlerin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer aldığını ve  birçok tarihî yapıyı barındırdığına değinen Başkan Yetim, “ Özbekistan, tarih boyunca İpek Yolu'nun önemli geçiş noktalarından biri olmuştur. Bu nedenle tarihî ve kültürel zenginlikleri barındırmaktadır. Semerkand ve Buhara gibi şehirler, Orta Çağ İslam dünyasının önemli merkezleri olarak bilinir. Özbekistan ekonomisi, tarım ve doğal kaynaklara dayanmaktadır. Pamuk, ülkenin en önemli tarımsal ürünüdür ve dünya pamuk üretiminde önemli bir rol almaktadır. Doğal gaz, altın, uranyum gibi doğal kaynaklar da ülke ekonomisinin önemli bir parçasını oluşturur. Özbekistan Navoi bölgesinde altın kazıları ve altın ürünleri imalatı yapılmaktadır ve yılda 100 tonun üzerinde külçe altın üretilmektedir. Bölgede 100’ün üzerinde kimya ürünü hammaddesinin kullanılabilecek durumdadır.” dedi.

ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı öncülüğünde Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) Firma ziyaretinde bulunan heyet Şanlıurfa OSB Müdürlüğünü de ziyaret etti. Ziyarette OSB Bölge Müdürü Osman Oktay ile bir araya gelen heyet bölge hakkında bilgi edindi.

Kurumlar & İştirakler

Şutso Medya