BAŞKAN YETİM: ŞANLIURFA OLARAK TÜRKİYE'NİN FISTIĞININ YÜZDE KIRK YEDİSİNİ ŞANLIURFA KETEN KÖYNEĞİ FISTIĞI OLARAK ŞANLIURFA’DA ÜRETİYORUZ

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim,  Şanlıurfa olarak Türkiye'nin fıstığının yüzde Kırk yedisini Urfa Keten Köyneği Fıstığı olarak Şanlıurfa’da üretildiğini ve  Bunun bir milli servet olduğuna dikkat çekti.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, Yönetim Kurulu Üyeleri Sabri Akaltun, Mehmet Çetin,  Şanlıurfa OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nebi Bayram, Şanlıurfa OSB Müteşebbis Heyeti Başkan Vekili Muhiyettin Kelekçi ile birlikte Şanlıurfa OSB’de yer alan Keten Köyneği Üretim tesislerini ziyaret etti.

Ziyarette, 2024 fıstık sezonunun başladığına ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak, işletmecilerle  birlikte bu fıstıkları ağaçtan bahçeden geldikten sonra katma değerli ürün haline gelmesi için çalıştıklarını belirten Başkan Yetim şu ifadelere yer verdi:

“Hayırlısıyla 2024 fıstık sezonumuz başlamıştır. Bizler Şanlıurfa olarak Türkiye'nin fıstığının yüzde Kırk yedisini Urfa Keten Köyneği Fıstığı olarak üretiyoruz. Bizlerde Ticaret ve Sanayi Odası olarak, işletmecilerimizle birlikte bu fıstıkları ağaçtan bahçeden geldikten sonra katma değerli ürün haline gelmesi için çalışıyoruz. Bunu Türkiye’de gerek yurt içinde gerek yurt dışında uluslararasında biz Urfa keten Köyneği Fıstığımızı tanıtmak için gece gündüz çabalar sarf ediyoruz. Sadece Organize Sanayi Bölgesinde Feridun Bülbül fıstık işletmesi dahil 8 tane fıstık işletmemiz sanayi tesisimiz kurulmaktadır. Bu sanayi testlerimiz ürünlerimizi katma değer ürün haline getiriyor. İhracatlar yapılıyor, Türkiye piyasasında alıcılara arz ediliyor. Urfa fıstığı güneşimizden, suyumuzdan, toprağımızdan dolayı dünyanın en kaliteli fıstığıdır. Tat aroması diğer ülkelerdeki gerek bizim ülkemizdeki diğer illere göre daha güzel olan iyi olan bir ürünümüzdür. Fıstığımız özellikle toprak mahsulleri ofisinin fiyat belirlemediği için tamamen alıcının inisiyatifine bırakılmıştır. Geçen yılki fiyatımızın altında bugün fıstığımız fiyat görmektedir. Bu da bizim çiftçilerimizi çok büyük bir mağduriyete uğratıyor. Bunu biz Tarım Bakanlığında TMO'da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde gerek sözlü gerek yazılı girişimlerde bulunduk. Bunun sonucunu inşallah alacağız. Milletvekillerimizle görüşmelerimizi yaptık. Bunla ilgili özellikle toprak mahsulleri ofisinin fıstığı alması gerekiyor. Sert kabuklu ürünlerde Fındık, toprak mahsulleri tarafından alınmakta ama fıstık alınmamaktadır. "Bu bir milli servettir." Fıstığı daha da fazla üretmemiz için gerek hükümet tarafından gerek TMO tarafından bizler tarafından desteklenmesi gerekiyor. Bizde Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak sanayicilerimizin ve çiftçilerimizin yanındayız. Memleketimize hayırlı uğurlu olsun. Bol kazançlı bereketli günler dileriz.”