YAŞANAN ELEKTRİK KESİNTİLERİNE BİR TEPKİ DE ŞANLIURFA İŞ DÜNYASINDAN!

Şanlıurfa’da son zamanlarda il genelinde yaşanan elektrik kesintileri kent gündemindeki yerini korurken yaşanan aksaklılara bir tepki de Şanlıurfa iş dünyasından geldi. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, “İlimizde yaşanan elektrik kesintilerinin tek sorumlusu Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’dir. DEDAŞ daha önce defalarca kez taahhüt etmesine rağmen hatlarda yenileme yapmamıştır.” dedi.

Son zamanlarda il genelinde yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili yaşanan  problemin çözümü için Şanlıurfa İş Dünyası Temsilcileri ve STK Temsilcileri Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ŞUTSO) bir araya gelerek bir Basın Açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında elektrik kesintileri konusunda yaşanan mağduriyetlere dikkat çekildi. Açıklamayı yapan ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Şanlıurfa Milletvekilleri ve bütün siyasiler ile Mülki İdare Amirleri’nin bu sorunla bir an önce ilgilenmesi gerektiğini vurgulayarak şunları ifade etti:

“ Günlerdir devam eden elektrik kesintileri ilimizin sanayi, tarım, sağlık ve eğitim gibi birçok alanda zarar görmesine neden olmaktadır. Elektrik kesintileri, sulama pompalarının çalışmasını engelleyerek tarım arazilerinin sulanmasını imkansız hale getirmiştir ve ekonomik olarak zarara uğratmaktadır. Yaşanan kesintiler Organize Sanayi Bölgemizde ise üretim hatlarının durmasına ve yavaşlamasına neden olmaktadır. Özellikle bilgisayar sistemleri ve diğer teknolojik ekipmanlara zarar vererek ciddi bir hezimete uğratmıştır. Hem doğrudan üretim kayıpları hem de üretim süreçlerinin yeniden başlatılması ve hasar gören ekipmanların onarımı yaşanan bu elektrik kesintileri ile beraber iş dünyası için ciddi ekonomik bir problem haline gelmiştir.

Organize Sanayi Bölgesinin yanı sıra Gıda OSB,  Besi OSB ile şehir merkezleri, il ve ilçelerde faaliyet gösteren esnaflarımızda mağduriyet yaşamaktadırlar. Yaşanan Elektrik kesintileri, İlimizde bulunan hastaneler ve diğer sağlık kuruluşları için ciddi bir sorun teşkil etmekte olup Tıbbi cihazlar, yoğun bakım üniteleri, ameliyathaneler ve laboratuvarlar elektrik olmadığı takdirde Hasta olan vatandaşlarımızın sağlık problemleri yaşamalarına neden oluyor ve Tıbbi müdahalelerin zamanında gerçekleştirlmemesine neden oluyor.

Yıllardan beri tartışıldığı halde bir türlü çözülemeyen bu sorunun ortadan kalkması için elektrik altyapısının modernize edilmesi ve mevcut sistemlerin iyileştirilmesi gerekmektedir. Şanlıurfa'da sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin önlenmesi için Elektrik dağıtım şirketi ve kamu otoritesi tarafından acil ve etkili önlemler alınmalıdır. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, Şanlıurfa Milletvekillerimiz ve bütün siyasiler ile Mülki idare amirleri bu sorunla  bir an önce ilgilenmelidir.

İlimizde yaşanan elektrik kesintilerinin tek sorumlusu Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’dir. DEDAŞ daha önce defalarca kez taahhüt etmesine rağmen hatlarda yenileme yapmamıştır. Aynı şekilde Trafo merkezlerinde yenileme hiçbir zaman yapılmadı ve halende yapılmamaktadır. Her defasında kaçak elektrik kullanımından yakınan bu şirket İlimizi karalayan bir Elektrik Dağıtım Şirketi haline gelmiştir. Kesinlikle bu ithamları kabul etmiyoruz hiçbir zamanda etmeyeceğiz. Sonuç olarak İlimizde Kaçak Elektrik kullanım oranı Yüzde olarakta çok düşüktür. Neticede aktif abonelerinden KDV (Katma Değer Vergisi), TRT Payı, Enerji Fonu, Çevre Ücreti veya Diğer Ücretler ile Dağıtım Bedeli ve Diğer Hizmet Bedelleri adı altında 2 katı fahiş fiyatlar ile zaten bunu almaktadır.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası ve Diğer Sivil Toplum Kuruluşlar ile birlikte, bu süreçte üzerimize düşen tüm görevleri yerine getirmeye hazırız. İş dünyamızın ve şehrimizin menfaatleri doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.”

Gerçekleşen basın açıklamasına, ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, Meclis Başkanı Serhat Karadağ, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri , Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Evren Sanayi Sitesi Kooperetif Başkanı Mustafa Arslan, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Süzen, Galericiler Kooperetif Başkanı Mehmet Yaşar Bozkurt, Fırıncılar Odası Başkanı Emin Karaatlı, İnşaat ve Yapıcılar Dernek Başkanı Emin Demirkol, Muhtarlar Dernek Başkanı İbrahim Halil Haktankaçmaz, Eyyübiye Muhtarlar Dernek Başkanı Mehmet Kestop ile sektör temsilcileri katıldı.