ŞANLIURFA TİCARET VE SANAYİ ODASI (ŞUTSO) HAZİRAN AYI MECLİS TOPLANTISI, ŞUTSO MECLİS TOPLANTI SALONU’NDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Şanlıurfa Ticaret Ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Haziran Ayı Meclis Toplantısı, ŞUTSO Meclis Toplantı Salonu’nda Gerçekleştirildi.

Gerçekleşen Meclis Toplantısı’nda olağan meclis toplantısına geçildi. 2024 Haziran Ayı Meclis Toplantısı, 2024 Mayıs Ayı Meclis Kararı, Mayıs Ayı Mizanı, Hesapları İnceleme Komisyonu Kararı ve Mayıs Ayı Faaliyetleri, gündemiyle Meclis Başkanı Serhat Karadağ başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantı, Meclis Başkanı Serhat Karadağ’ın açılış konuşmasıyla başladı. Serhat Karadağ konuşmasında şunları kaydetti:

“Sayın Başkan, değerli Meclis Üyeleri, çoğunluğumuz sağlanmıştır. Hepiniz Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2024 yılının Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı'na hoş geldiniz. Sizleri şahsım ve Meclis Divanı adına saygıyla selamlıyor, Haziran Ayı Meclis Toplantımızı açıyorum. Malum, Kurban Bayramını geride bıraktık ve Kurban Bayramımızı kutladık. Bu toplantı vesilesiyle, hepinizin geçmiş bayramını tekrar tebrik ediyorum. Bununla birlikte, Geçtiğimiz ay Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odamız (ŞUTSO) TOBB Delegelerimiz ile birlikte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) TOBB ETÜ’de gerçekleştirilen 80. Mali Genel Kurul Toplantısına katıldık. Alınan kararların Ülkemize hayırlı olmasını dilerim. Evet, ekonomik sıkıntı ve sorunlarımız, maalesef devam ediyor. Enflasyon hala yüzde %75,45 üzerinde seyrederken, döviz kurlarındaki artış, piyasadaki istikrarsızlık bir türlü engellenip rayına oturmuyor. Artık bir cendere misali bizi içine alan mevcut ekonomik kriz ve belirsizlik, başta tekstil ve hazır giyim ile inşaat sektörü başta olmak üzere, birçok sektörümüzü ciddi anlamda olumsuz etkilemekte, büyük sıkıntılar yaşamalarına yol açmaktadır. En son açıklanan verilere baktığımız zaman, Mayıs ayında en fazla konkordato, bilindik tabirle, iflasını ilan eden sektör tekstil ve hazır giyim sektörü olduğunu görüyoruz. 2024 yılında, söz konusu tekstil ve hazır giyim sektöründe ülke genelinde toplam 311 şirket kapandı. Bu sektör, ekonomik zorluklar ve küresel talepteki düşüşler nedeniyle ciddi daralmalar yaşıyor. Ayrıca, sektörde istihdam kaybı 200 bini geçti ve kapasite kullanımı da ciddi şekilde düştü. Bununla birlikte, sektörel anlamda yaşanan finans sorununa uzun vadeli ve düşük faizli kredilerle çözüm bulunması gerekirken, maalesef, verilen kredilerin takibi sıkılaştırılmakta. Bu yılın mayıs  ayında takipteki kredi miktarında yüzde 18,7 oranında artış olduğunu görüyoruz. Bunun da iş dünyasının finansal anlamda baskı altında kalması anlamında geldiğini söyleyebiliriz. Kısacası, hem küresel hem de ulusal düzeyde yaşanan sorunlar, söz konusu tekstil ve hazır giyim sektörünü büyük zorluklarla baş başa bırakmaktadır. Finans desteği sunulmaması halinde, ülkemiz ve ilimiz için lokomotif sektörlerden olan tekstil ve hazır giyimde birçok firma devre dışı kalabilir. Tekstil ve hazır giyim sektöründen sadece bir örnek olarak bahsettim. Onun haricinde, ekonomik anlamda neredeyse her sektörümüzün aynı kaderi yaşadığını söyleyebilirim. Yine bir örnekle somutlaştırmak gerekirse, sadece inşaat sektöründe, girdi maliyetlerinin yüzde 100’ü geçecek düzeyde arttığını görüyoruz. Bu durum, en önemli hizmet sektörlerinden olan inşaat ve yapı sektörünün iş yapmasını engellemekte, vatandaşların konuta ulaşımını zorlaştırmakta. Hakeza, gıda sektöründe de ciddi sorunlar yaşıyoruz. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre, tüm dünyada gıda fiyatları düşerken, bizim ülkede yüzde 70’leri geçen artışlar oluyor. Tabii ki, devletimizin ve hükümetimizin mevcut sıkıntılı süreci atlatmamız, ekonomik olarak düzlüğe çıkmamız için Orta Vadeli Program başta olmak üzere, bazı önemli uygulamalara ve kararlara imza attığını biliyoruz. Ancak, hala iş dünyası olarak bize somut bir şekilde olumlu bir yansıması olduğunu söylememiz mümkün değil. Elbette, bazı uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından Türkiye’nin kredi notunun “pozitif”e çıkarılması ekonomimize olan güven açısından önemli gelişmelerdir. Ancak, hem toplum olarak hem de iş dünyası olarak bizim kısa vadede ve doğrudan olumlu etkisini hissedeceğimiz bir politika izlenmeli. Bunun için de sürekli bahsedilen yapısal reformların bir an önce uygulanması, iş dünyası olarak bizim ülke ekonomisine katkı sunmamız için kamu-özel sektör iş birliğinin daha da güçlendirilmesi ve bizim yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı artırmamız için finansal ve mali kolaylıkların sağlanması gerekiyor. Ekonomimizin düzelmesi adına iş dünyasının temsilcileri olarak, üzerimize düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu vurgulamak istiyor, toplantımızın ilimiz ve ülkemiz adına verimli geçmesini diliyorum. Hepinizi tekrardan saygı ve muhabbetle selamlıyorum.” dedi.

Toplantıda, Meclis Üyesi İbrahim Halil Satoğlu Gündem Dışı Bir konuşma gerçekleştirdi. Gündem maddeleri görüşüldü ve oylandı. Oylamaların akabinde, Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Hayırlı 2024 Mayıs Ayı faaliyetlerinin sunumunu gerçekleştirdi.