ŞANLIURFA TİCARET VE SANAYİ ODASI (ŞUTSO) AĞUSTOS AYI MECLİS TOPLANTISI, ŞUTSO MECLİS TOPLANTI SALONU’NDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Şanlıurfa Ticaret Ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Ağustos Ayı Meclis Toplantısı, ŞUTSO Meclis Toplantı Salonu’nda Gerçekleştirildi.

                                                                                    

Gerçekleşen Meclis Toplantısı’nda olağan meclis toplantısına geçildi. 2024 Ağustos  Ayı Meclis Toplantısı, 2024 Temmuz Ayı Meclis Kararı, Temmuz Ayı Mizanı, Hesapları İnceleme Komisyonu Kararı ve Temmuz Ayı Faaliyetleri, gündemiyle Meclis Başkanı Serhat Karadağ başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Toplantı, Meclis Başkanı Serhat Karadağ’ın açılış konuşmasıyla başladı. Serhat Karadağ konuşmasında şunları kaydetti:

“Öncelikle son aylarda ülkemizde yaşanan birkaç olaydan bahsetmek istiyorum. Yüksek sıcaklıklar, kurak koşullar ve kuvvetli rüzgarların birleşimiyle İzmir'de meydana gelen Orman yangını ve hemen ardından Çanakkale, Bolu ve Manisa’da yaşanan yangınlar nedeniyle binlerce hektar orman yok oldu, alevler yerleşim alanlarına ulaştı ve birkaç köyün boşaltılmasına yol açtı. Birçok ev hasar gördü ve sakinler mülklerin yok olması nedeniyle önemli kayıplarla karşı karşıya kaldı. Çanakkale'de yaklaşık 700 hektar orman yandı. Şiddetli rüzgarlar ve kurak koşullar bu yangınların kontrol altına alınmasını son derece zorlaştırdı ve birçok ilde yaygın yıkıma yol açtı. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor Yangından etkilenen ve zarar gören vatandaşlarımıza’da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Evet, ekonomik sıkıntı ve sorunlarımız, maalesef devam ediyor. Enflasyon yüzde %61 üzerinde seyrederken, döviz kurlarındaki artış, piyasadaki istikrarsızlık bir türlü engellenip rayına oturmuyor. Ekonomik belirsizlikler, üretim maliyetlerinin artması ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar, iş dünyamızın sürdürülebilir büyüme hedeflerini zorlaştırıyor. Yüksek enflasyon, sadece tüketici güvenini değil, aynı zamanda yatırımcıların uzun vadeli planlarını da olumsuz etkiliyor. Ülkemizde 2024 yılının ikinci çeyreği itibarıyla işsizlik oranı %8,8 olarak sabit kalmıştır. Bu dönemde, istihdam oranı ise %49,6'ya yükselmiştir. İşgücüne katılım oranı %54,4 olup, erkeklerde %72,3, kadınlarda ise %36,8 olarak görülmektedir. Özellikle genç işsizlik oranı %16,3 ile dikkat çekici bir artış göstermiştir. Bu, 18-24 yaş aralığındaki gençlerin iş bulmada yaşadığı zorlukları ve ekonomik sıkıntıları yansıtmaktadır. Mesela örnek verecek olursak İnşaat Sektöründe, yüksek hammadde maliyetleri, artan faiz oranları ve yeni projelerdeki yavaşlama gibi sorunlar  ile boğuşuluyor. Bu zorluklar, özellikle bu finansal baskıları daha az karşılayabilen daha küçük inşaat şirketleri arasında birçok iflasa yol açtı. en fazla iflasını ilan eden sektör ise tekstil ve hazır giyim sektörü olduğunu da belirtmek isterim. Ayrıca Finansal sorunların çözümüne yönelik uzun vadeli ve düşük faizli krediler sağlanması gerekirken, ne yazık ki verilen kredilerin takibi sıkılaştırılmakta ve bu durum, işletmelerin finansal baskı altında kalmasına neden olmaktadır. Temmuz ayında, geçen yıla oranla takipteki kredi miktarında %20 oranında bir artış gözlemlenmiştir. Bu veriler, iş dünyasının finansal anlamda artan bir baskı altında olduğunu açıkça göstermektedir.

Enflasyon muhasebesinin vergisel uygulaması, ekonomik olarak yanlışlarla doludur. Enflasyon düzeltmesi ile finansal tablolar gerçeğe uygun hale gelmeyecektir. Vergisel amaçlı hazırlanan, muhasebe kuramından ve standartlarla bağdaşmayan kurallar ile hazırlanan tablolar “finansal tablo değildir” sadece vergisel amaçlı çizelgelerdir.

31.12.2023 tarihli vergi bilançosunun düzeltilmesi makul olanıdır, zira vergi hesaplamaları için önemlidir. Ancak 2024 yılında enflasyon düzeltmesinin matrah ve vergi etkisi olacaktır. Yüksek enflasyonun oluşumundaki yanlış politikaların sorumluluğu duran varlığı ve stoğu olan ve öz kaynağı zayıf olan şirketlerimize ve bilanço esasına göre defter tutan tescilli sermayesi dahi olmayan tacirlere yüklenecektir.

Ülkemizdeki şirketlerin öz kaynağı zayıftır ve kredi ile yaşamaktadır. Kredi faiz oranları %60-70 arasında ve şirketlerin KDV alacağı tahminen en az 10 milyar dolar civarında iken bir de varlıkların enflasyon oranında artmasından dolayı vergi ödeyecek olmaları yeni konkordatoların habercisi olabilir. Çözüm yolu ise basittir. Acilen enflasyon muhasebesinin matrah etkisi kaldırılmalıdır! Aksi durumda enflasyonun oluşmasında hiçbir sorumluluğu olmayanlar vergi ödeyecektir.”

Şunu da ifade etmek isterim ki İlimiz Altyapı eksiklikleri, eğitim ve sağlık hizmetlerindeki yetersizlikler, işsizlik oranlarının yüksekliği gibi konular, hem vatandaşlarımıza hem de iş dünyamıza zarar veriyor. Turizm potansiyelimizin yeterince değerlendirilememesi, tarım ve sanayi sektörlerimizin verimli bir şekilde entegre edilememesi gibi sorunlar da ilimizin ekonomik büyümesini maalesef ki engelliyor. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu zorluklar karşısında, bizlere düşen görev; daha fazla çalışmak, daha fazla üretmek ve ilimizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmaktır. Ekonomimizin düzelmesi adına iş dünyasının temsilcileri olarak üzerimize düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu vurgulamak istiyor, toplantımızın ilimiz ve ülkemiz adına verimli geçmesini diliyorum. Hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.” dedi.

Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim ise, “İş dünyası olarak finansmana erişim, piyasalardaki fiyat istikrarsızlığı gibi ekonomik sorunlarımız, maalesef devam etmekte. Biliyorsunuz, 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde, 2023 yılı sonu enflasyonunun yüzde 65 civarında, 2024 yılı sonu enflasyonunun ise yüzde 33 olarak hedeflendiği belirtilmişti. Ancak, mevcut durumda yıllık enflasyonun hala yüzde 61,78 civarında seyrettiğini söyleyebiliriz. Fakat mevcut duruma istinaden Enflasyonun düşürülmesi konusunda atılan adımlar ve mevcut ekonomik durum, hedeflenen %33 enflasyon oranına ulaşmanın zor olabileceğini gösteriyor.

Tabii ki, enflasyonun düşmesini, istihdam oranımızın yükselmesini, işsizlik oranımızın azalmasını, girdi maliyetlerin düşmesini, döviz kurlarının stabil bir seyir izlemesini iş dünyası olarak en çok biz istiyoruz. Hayat pahalılığı azalacak, arz-talep dengesi çerçevesinde üretim ve tüketimde artış yaşanacak. Dolayısıyla, en büyük beklentimiz, enflasyonun düşmesi için ekonomiden sorumlu üst düzey yetkililerin de dile getirdiği “rasyonel zeminde” gerekli yapısal reformların hızlıca uygulanmasıdır.

Kıymetli Meclis Üyeleri

Elimizdeki ticari, sanayi, tarım ve turizm potansiyelini göz önünde bulundurduğumuzda, ülke olarak şu anki durumumuz bize layık değil. Çünkü daha iyisini fazlasıyla hak ediyoruz. Ulusal kalkınma, büyüme ve gelişim büyük ölçüde yerel kalkınma, büyüme ve gelişime bağlıdır. Bu düşünce ve inançla ilimizin her alanda kalkınması, büyümesi ve gelişmesi için Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm gücümüzle çalışıyor ve emek harcıyoruz. Bu çerçevede, geçen ay gerçekleştirdiğimiz birkaç önemli faaliyetten bahsetmek istiyorum.

Geçtiğimiz ay İçişleri Bakanımız Sn. Ali Yerlikaya’nın katılımıyla düzenlenen ‘Oda/Borsa Yönetim Kurulu Başkanları İstişare Toplantısı’na katılım sağladık. Toplantıda, Suriyeli iş insanları için zorunlu yurtiçi seyahat izninin daimi olması hakkında taleplerimizi ilettik.  Ayrıca İnşaat sektöründe temininde güçlük çekilen alanlarda yabancı işgücü istihdamının kolaylaştırılması ile ilgili olarak İnşaat Sektöründe çalışan yabancı uyruklu (Suriyeli) kalifiyeli elemanların ( kalıpçı, demirci, sıvacı, operatör) istihdamlarında çalışma izin belgelerinin de yaşanan prosedürlerden dolayı 3 ay gibi bir zaman almaktadır ve verilen çalışma izin belgelerinin daimi olmasını talep ettik.

Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Milletler Arası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesine Mayıs ayında yapmış olduğunuz kurumsal üyelik başvurumuz kabul edildi. Burada ki amacımız Küresel Ağ ve Bağlantılar Kurmak, Uluslararası Ticaret Hakkında Bilinmemiz Gerekenler ve Marka İtibarı gibi uluslararası ticaret kapasitesini artırarak, küresel pazarlarda daha rekabetçi hale gelmektir.

Tekrardan Şehrimize ve Odamıza hayırlı olmasını temenni ederim.

Şu konuya da değinmek istiyorum ki yine geçtiğimiz günlerde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sn. Murat Kurum’un Başkanlığında, Şanlıurfa Valimiz Sn. Hasan Şıldak, Şanlıurfa Milletvekilleri, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı ve il protokolü’nün katılımıyla düzenlenen İl Koordinasyon Toplantısı'na katıldık. Toplantıda, 2163 hektar alana ulaşan ve Türkiye’de en büyük organize sanayi bölgeleri arasında 8. sırada yer alan Şanlıurfa OSB’nin yanı sıra şehrimizde kurulacak olan ikinci OSB’nin ŞUTSO OSB olarak kurulmasını talep ettik. Ölümlü trafik kazalarıyla bilinen Şanlıurfa - Suruç yolunda yaşanan kazaların önlenmesi için acilen yol yapım çalışmalarına başlanması ve Batı OSB ile Gıda OSB Kavşağı'nda çalışmaların bir an önce başlanması gerekiyor. Konunun takipçisiyiz.

İlimizde Gerçek anlamda faaliyet yürütecek olan üretime ve istihdama dayalı kooperatifler öncülük verilmesi gerektiğini de vurguladık.

Her ay olduğu gibi bu ayda üye ziyaretlerimiz devam ediyor. Tek tek tüm üyelerimizi iş yerlerinde ziyaret ediyor ve bundan sonra ki süreçte de ziyaret etmeye devam edeceğimizde burdan belirtmek istiyorum. Sadece üyelerimizle yetinmeyip Şanlıurfa’da bulunan Sivil Toplum Kuruluşlarına da ziyaretlerimiz oluyor. Bilindiği üzere Sosyal medya hesaplarımızdan da paylaşıyoruz ve burada bulanan STK’lar ile birlik içinde olmamız İlimiz adına yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarda birlikte rol almamız gerektiğine olan inancımızdır. Balıklıgöl, Halfeti, Göbeklitepe, Karahantepe, Bazda Mağaraları, Soğmatar Antik kent gibi Turistik alanlarımız mevcut. Sanayi alanına bakar isek Türkiye’de bulunan OSB’ler arasında arazi bakımından ilk onda yer alıyoruz.

Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) toplamda 500 firma bulunmaktadır. Şanlıurfa OSB’miz, bölgenin ekonomik kalkınmasına önemli katkılarda bulunmakta ve istihdam sağlamaktadır.

SunExpress Hava Yoları ile bir görüşme gerçekleştirdik. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odamız öncülüğünde  Kasım ayı itibariyle Şanlıurfa’dan Antalya ve İzmir’e karşılıklı uçuşlar başlayacaktır.

Şehrimize ve Odamıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.  Ayrıca Almanya Berlin uçuşları konusunda da taleplerimizi ilettik. Görüşmelerimiz halen devam etmektedir.

 

Son olarak Şanlıurfa Keten Köyneği Fıstığından bahsetmek istiyorum. Şanlıurfa OSB’mizde yer alan fıstık işletmelerimizi ziyaret ettik. Ne yazık ki fıstık konusunda büyük bir sorun ile karşı karşıyayız. Ülkemizde üretilen fıstığın yüzde 47’sini Şanlıurfa Keten Köyneği Fıstığı olarak üretiyoruz. Fakat Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından Sert kabuklu ürünlerde Fındık alınmakta ama fıstık alınmamaktadır. Hükümetimizinde bu konuya destek vermesi durumunda daha fazla fıstık üretimi yapabiliriz.

Temel amacımız, kentimizi ticaret, sanayi, tarım ve turizm alanında bölgenin ilklerinden yapmaktır. Bunu başaracağımız inancıyla, toplantımızın ilimiz ve Odamız adına verimli geçmesini diliyor, sizleri bir kez daha saygı ve muhabbetle selamlıyorum.” dedi.

Toplantıda, Meclis Üyesi İsmet Yıldırım Gündem Dışı Bir konuşma gerçekleştirdi. Gündem maddeleri görüşüldü ve oylandı. Oylamaların akabinde, Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Halil Çizmeci 2024 Temmuz Ayı faaliyetlerinin sunumunu gerçekleştirdi.

Kurumlar & İştirakler

Şutso Medya