Şanlıurfa Ticaret Ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Ekim Ayı Meclis Toplantısı, ŞUTSO Meclis Toplantı Salonu’nda Gerçekleştirildi.

Şanlıurfa Ticaret Ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Ekim Ayı Meclis Toplantısı, ŞUTSO Meclis Toplantı Salonu’nda Gerçekleştirildi.

                                                                                 

Gerçekleşen Meclis Toplantısı’nda olağan meclis toplantısına geçildi. 2024 Ekim  Ayı Meclis Toplantısı, 2024 Eylül Ayı Meclis Kararı, Eylül  Ayı Mizanı, Hesapları İnceleme Komisyonu Kararı ve Eylül  Ayı Faaliyetleri, gündemiyle Meclis Başkanı Serhat Karadağ başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Toplantı, Meclis Başkanı Serhat Karadağ’ın açılış konuşmasıyla başladı. Serhat Karadağ konuşmasında şunları kaydetti:

 

Sayın Başkan, Değerli Meclis Üyeleri, çoğunluğumuz sağlanmıştır.

Hepiniz Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2024 yılının Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı'na hoş geldiniz. Sizleri şahsım ve Meclis Divanı adına saygıyla selamlıyor, Ekim Ayı Meclis Toplantımızı açıyorum.

Bu ayki toplantımızda biraz fuarların önemine değinmek istiyorum. Fuarlar, hem işletmeler hem de tüketiciler için birçok açıdan büyük öneme sahip etkinliklerdir. İşletmeler İçin Fuarların Önemi: Yeni Pazarlara Ulaşım, Marka Bilinirliğinin Artması, Rekabet Analizi, İlişkilerin Güçlenmesi, Pazar Araştırması, Ürün Tanıtımını sağlar. Tüketiciler İçinse Ürün Karşılaştırması, Bilgi Edinme, Kampanyalardan Yararlanma, Eğlenceli Bir Deneyim imkânı sağlar. Genel Olarak Fuarlar, Turizm gelirlerini artırır, istihdam yaratır ve ticaret hacmini büyütür ekonomiye katkı sağlar.

Farklı kültürlerin bir araya geldiği platformlar olarak, kültürel değişime ve zenginleşmeye katkı sağlar. Yeni teknolojilerin ve ürünlerin tanıtılması ve yaygınlaşması için önemli bir rol oynar.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle bu yıl 13’üncüsü düzenlenen YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı Odamız tarafından katılımı süreklilik haline gelen bir fuardır.

YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı, üretildiği veya yetiştirildiği yörenin adıyla anılan tarım ürünleri gıda ürünleri, el sanatı ve sanayi ürünlerini ulusal ve küresel ölçekte tanıtmak amacıyla düzenlenen bir organizasyondur.

YÖREX'in Temel Amaçları

• Yöresel ürünlerin ticarileşme süreçlerini desteklemek

• Yöresel ürünlerde markalaşmayı sağlamak

• Yöresel ürünlerin katma değerini arttırmak

• Yöresel ürünleri üreten işletmelerin ekonomik kapasitelerini geliştirmek

• Yöresel ürünleri kamuoyuna mal etmektir.

 

Toplantımızın ilimiz ve ülkemiz adına verimli geçmesini diliyorum. Hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.” dedi.

Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim ise, “Sayın Divan, değerli Meclis Üyeleri, hepinize Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası 2024 Yılı Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı'na hoş geldiniz diyor, sizleri şahsım ve Yönetim Kurulum adına saygıyla selamlıyorum.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak kentimizin kalkınmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteğiyle bu yıl 13.’sü düzenlenen YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı'na, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler de katılım sağladık. Bu fuarda Şanlıurfa’mızın zengin kültürel ve gastronomik mirasını tanıtma fırsatı bulduk. Özellikle Şanlıurfa'ya özgü tarım ürünleri, yerel lezzetler ve coğrafi işaretli ürünlerimizi tanıtarak hem ticari ilişkilerimizi geliştirme hem de bu ürünleri daha geniş kitlelere ulaştırma imkânı yakalıyoruz. Bu tür organizasyonlar, hem yerel ürünlerimizin değerini artırmak hem de ulusal ve uluslararası pazarlara açılma noktasında bizlere önemli fırsatlar sunuyor. YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı'nın Şanlıurfa’nın tanıtımı açısından çok verimli geçiyor olmasını da belirtmek isterim.

Ülke olarak zor süreçlerden geçiyoruz. Bizler Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak elimizden geldiğince gerek maddi gerek manevi anlamda ülkemizin kalkınması için elimizden gelen herşeyi yapıyoruz. Maalesef ki bu zor süreçlerde her İş insanın yaşadığı zorlukları bizlerde yaşıyoruz. Sektörel anlamda bakacak olursak yılın 10’uncu ayında konkordatoya başvuran şirketlerin sayısı da şimdiden geçen yılı geride bırakmış durumda. 2024 yılının ilk yarısına bakacak olur ise yani ilk 7 ayında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) verilerine göre, Temmuz ayında kapanan şirket sayısı geçen yıla kıyasla %39,8 artarken, kurulan şirket sayısındaki artış %4.2 seviyesinde kaldı. ilk 7 ayda kapanan şirket sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre %28,3 artarken, kurulan şirket sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre %14,5 azaldı. Tekrar söylüyorum maalesef ki Borç ödeme sorunu yaşayan birçok şirket konkordato yoluna gitmeye başladı. Bu zor günleri atlatacağımızdan emin olabiliriz ki daha önceki yıllarda bu tarz sorunlar yaşanmış ve ülke olarak üstesinden gelmiş bulunmaktayız. ilimizin her alanda kalkınması, büyümesi ve gelişmesi için Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm gücümüzle çalışıyor ve emek harcıyoruz. Bu çerçevede, geçen ay gerçekleştirdiğimiz birkaç önemli faaliyetten bahsetmek istiyorum.

Sanayicilerimizin maddi anlamda yaşadığı zorluklara biraz olsun nefes olabilmek ve finansal destek sağlamak amacıyla Türkiye İş Bankası’nın Şanlıurfa Evren Sanayi Şubesi’nin açılışına biz de katılım sağladık. Bu yeni şube, özellikle sanayi sektöründe faaliyet gösteren iş insanlarımızın ihtiyaçlarına daha hızlı ve verimli çözümler sunmayı hedefliyor. Şubemizin ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen Jandarma ve Emniyet Teşkilatlarımıza 7.204 yeni aracın hizmete alım törenine katıldık. Yönetim Kurulumuzdan oluşan heyet ile birlikte Azerbaycan’ın başkenti olan Bakü’ye bir dizi temaslarda bulunmak ve orada düzenlenen #ADEX2024 fuarına için katılım sağlamak için bir ziyaret gerçekleştirdik. Azerbaycan Müsiad başta olmak üzere Küçük ve Orta İş Geliştirme Ajansı (KOBİA) Azerbaycan Bakü İş Adamları Derneği (ATİB)’de bulunan iş insanları ile bir araya geldik. Karşılıklı ve verimli ticari görüşmeler gerçekleştirdik. Ayrıca ADEX Fuarına katılarak. Savunma Sanayi Bakanımız Sn. Yaşar Güler ile bir araya gelme fırsatını yakalarak görüşme gerçekleştirdik. Şunuda belirtmek isterimki dicle elektrik her geçen gün Şanlı Şehrimizi kötülemeye devam ediyor Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Sn. Yaşar Arvas’ın yaptığı açıklama’nın ardından bizde aynı şekilde Şanlı Şehrimize böyle ithamların yakışmadığını belirttik. Bu konunu takipçisiyiz. Bizler Urfamıza dair her konuda elimizden geldiğince savunmak şehrimize kötü imaj ve kötü imalarda bulunan ve bulunacaklar karışında dimdik duracağımızdan emin olmanızı isterim. Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat ve Sn. Bekir Bozdağ’a Ceylanpınar Gümrük kapısı açılışına katıldıklarında  İlimize ait sorun ve çözüm önerileri başlıklı taleplerimizi iletmiştik. Şanlıurfa Valimiz Sn. Hasan Şıldak başkanlığında Şanlıurfa Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen "Şanlıurfa GAP Havalimanında Gümrüklü Kargo Terminali oluşturulması" başlıklarının ele alındığı toplantıya icabet ettik. Gördüğünüz gibi çabalarımız bize meyvesini veriyor. Hep birlikte Şanlıurfa’mızın kalkınması ve güçlenmesi için çalışmaya devam ediyoruz. Son olarak Şanlıurfa Valimiz Sn. Hasan Şıldak öncülüğünde il protokolünün katılımıyla ilimiz Şanlıurfa’nın artan turizm potansiyeli ve konaklama ihtiyacını karşılamak için yeni otel yatırımları Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde yürütülen çalışmalar kapsamında Şanlıurfa Valimiz Sn. Hasan Şıldak'ın talimatlarıyla belirlenen bölgede, hazirun eşliğinde saha ziyareti gerçekleştirdik. Şanlı Şehirmiz için hep birlikte çalışıp hep birlikte başaracağız.

Gaziantep-Nusaybin demiryolu tekrardan faaliyete girmesi için çalışmalara başladık. Birde Ceylanpınar OSB çalışmalarına başladık. Ayrıca EXİMBANK Şanlıurfa Şubesi için yerimizi de hazırlıyoruz. Şehrimize ve Üyelerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.

 

Bu duygu ve düşüncelerle Meclis Toplantımızın verimli geçmesini diliyor, sizleri bir kez saygı ve muhabbetle selamlıyorum.” dedi.

Gündem maddeleri görüşüldü ve oylandı. Oylamaların akabinde, Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Hayırlı 2024 Eylül Ayı faaliyetlerinin sunumunu gerçekleştirdi.

Kurumlar & İştirakler

Şutso Medya